FUN FACTS - започнай се с Коприната

FUN FACTS - започнай се с Коприната
18 януари 2024

Древно откритие

Легенда разказва, че коприната е открита около 2700 г. пр. н. е. от китайската императрица Лейзу, когато пашкул от копринена буба пада в чая й, разплитайки фините нишки. Това поставя началото на производството на коприна в Китай.


Китай Векове наред Китай е държала монопол върху производството на коприна, а методите за производство на коприна са били строго пазена тайна. Износът на копринени буби или яйца от копринени буби се наказвали със смърт, за да се защити тази ценна стока.
Магията на копринената буба Коприната се произвежда от ларвите на копринения молец (Bombyx mori). Копринената буба преде пашкул, направен от копринени нишки и тези нишки могат да бъдат внимателно разплетени, за да се получат копринени влакна.
Бубарство Отглеждането на копринени буби за производството на коприна е известно като бубарство. Това включва внимателно управление на копринените буби през техния жизнен цикъл, от яйцето, през ларвата до какавидата.
Пътят на коприната
Пътят на коприната е мрежа от търговски пътища, свързващи Изтока и Запада, играе важна роля в разпространението на коприната. Китайската коприна е много търсена от търговците по тези маршрути.
Диетата на копринени буби
Копринените буби се хранят избирателно. Те се хранят предимно с листа от черница и качеството на листата може да повлияе на качеството на коприната, която произвеждат.
Невероятна сила Въпреки деликатния си вид, коприната е изненадващо здраво влакно. Известна е със своята здравина при опъване и копринена нишка е със същия диаметър като стоманената, дори би могла да бъде и по-здрава.
Естествен регулатор на температурата
Коприната има естествени свойства за регулиране на температурата. Може да ви охлади в горещо време и да ви стопли в студено време, което я прави удобна и универсална материя.
Коприна за кралските особи
През цялата история коприната се свързва с кралски особи и лукс. Често се използва за направата на изящни облекла за крале, кралици и други благородници.
Пашкулите в изкуството Някои художници са използвали пашкули от копринени буби като среда за своите произведения на изкуството. Сложни скулптури и творения, направени от пашкули от копринени буби, демонстрират гъвкавостта и уникалността на коприната.
Продукция на копринената буба Една копринена буба може да изпреде приблизително една миля копринена нишка за около два или три дни.
Съвременно производство на коприна
Докато Китай все още е основен производител на коприна, производството на коприна се разшири в световен мащаб. Други страни, включително Индия, Бразилия, Виетнам, Шри Ланка и Япония, също допринасят значително за производството на коприна.
16 януари 2024
10 ПРИЧИНИ ДА ИЗБЕРЕМ КОПРИНЕНО ОБЛЕКЛО

Изборът на копринени дрехи носи различни предимства, което ги прави популярен и луксозен избор за мнозина. Ето някои причини, поради които хората често избират копринени дрехи

прочети още
26 август 2022
КОПРИНЕНО СКРЪНЧИ - MUST HAVE АКСЕСОАРЪТ НА МОДЕРНАТА ЖЕНА

Добро за косата ви, добро за стила ви и добро за природата ни… Искаме да съберем най- доброто от всички светове и да го направим със собствените си ръце! Коприненото скрънчи е 100% натурален продукт, изработен ръчно с внимание и любов. В нашата колекция копринени скрънчита ще откриете всички начини да демонстрирате стила си чрез малките детайли, които го изграждат - от цвета, през усещането, до устойчивостта. Елегантни и нестандартни, семпли и смели - скрънчитата KARANOVA са подходящи за всички възрасти, за всички поводи и за всички малки и големи дами, които ценят изтънченото копринено докосване.

прочети още