Кралицата на платовете! O, да! Запознайте се с коприната!

7 October 2020
Кралицата на платовете! O, да! Запознайте се с коприната!

 

 Когато става въпрос за коприната, винаги в съзнанието ни изниква сравнението „меко като коприна“ – неслучайно!

На какво обаче се основава това твърдение? От какво точно е произведена коприната и защо е толкова гладка и лъскава? Нека си поговорим малко за тази чудна тъкан.

  • Знаете ли, че ..

Коприната произхожда от древен Китай. Първият известен пример за коприна датира от 3630 г. пр.н.е.

От какво е направена коприната?

Технически казано, понятието „коприна“ не се отнася до тъканта, а до копринените влакна, които се използват за направата й.

Коприната по природа е естествено протеиново влакно – „произвежда се“ от животни като молци, паяци и някои видове миди. Въпреки това, коприната, която ни е най-позната, се прави от ларвите на молци, по-известни като гъсеници.

 

За да бъдем още по-конкретни, копринените влакна се намират в пашкулите на тези ларви на молците. Ларвите правят пашкули, в които да растат, преди да се какавидират и да се появят като молци. Тези пашкули са направени от дълго копринено влакно, което ларвите произвеждат, използвайки слюнката си. За да се получи крайния продукт, трябва да се развият пашкулите. Отсяват се дефектните, омекотяват се в гореща вода или с третиране под пара. Образува се нишка, която се използва в производството на копринени тъкани.

Обобщено: коприната се получава от гъсеници. Не е ли изумително нещо природата? 

 

Обработката на пашкули изисква много време, умения и изработка, която е една от причините коприната да бъде по-скъпа от другите тъкани.

  • Знаете ли, че ..

САЩ са най-големият вносител на коприна в света.

 

Какво представлява копринената буба?

Копринените буби са лаврите на домашния копринен молец. Поради опитомяването си, коприненият молец не може да лети и не се открива естествено в природата. Молците са станали зависими от хората.

Животът на копринената буба започва, когато порасналият копринен молец снесе яйцата си. Всеки копринен молец може да снесе около 300 до 500 яйца наведнъж. След излюпването си на правилна температура, копринената буба продължава да расте и да се храни, докато не започне да върти копринения си пашкул, използвайки специалните си жлези.

 

Защо обаче коприната е толкова лъскава и гладка тъкан?

Една от основните причини коприната да е толкова привлекателна, безспорно е блестящият и гладък външен вид. За разлика от памука, вълната и други естествени тъкани, копринените влакна са гладки. От къде обаче коприната получава своя блясък? 

 

Точно като човешката коса, коприната се състои от два вида протеин – фиброин и серицин. Първият е отговорен за блясъка и е основен компонент на влакната. Серицинът пък е причината коприната да е толкова мека и блестяща.

 

  • Знаете ли, че ..

Коприната има минимален процент от световния пазар на текстилни влакна – по-малко от 0,2%. И все пак действителната търговска стойност на коприната и копринените изделия е в много милиарди долари, тъй като единичната деца на суровата коприна е приблизително двадесет пъти по-висока от тази на суровия памук.

 

Коприната е естествен хипоалерген и е добър за кожата

Тя е прекрасен избор за хора с астма, алергии или чувствителна кожа. Малък процент от хората по света са алергични към самата коприна. Сама по себе си, тя отблъсква акари, гъбички и плесени и е устойчива към растежа им, а както знаем, те са едни от най-честите дразнители за нас – хората.

 

  • Знаете ли, че ..

Коприната може да ви предпази от досадните комари! През коприната е трудно да проникнат насекомите, което ви оставя без ухапвания през летните месеци!

 

Освен, че е най-хипоалергенната тъкан от всички останали, коприната няма да раздразни чувствителната кожа. Напротив – поддържа я хидратирана! Това е и една от основните причини хората да предпочитат копринено спално бельо.

 

  • Знаете ли, че ..

Смята се, че спането върху копринена калъфка води до забавяне процеса на стареене на лицето, поради състава на незаменими аминокиселини в коприненото спално бельо.

 

Коприната е рециклируема и биоразградима

За разлика от други тъкани, изработени от синтетични материали, коприната е създадена от естествени влакна. Тя е изключително трайна, има ниско въздействие върху околната среда и може да бъде рециклирана. Дрехите, изработени от коприна, кашмир, памук, коноп и вълна естествено се разпадат във времето. Отнема около 1 до 5 години, за да се разложи плат, изработен от 100% коприна, в зависимост от условията. Това е много по-бързо от времето, необходимо за синтетичния текстил да се разпадне. Например, полиестерът може да отнеме до 200 години, за да бъде разложен. Той често бива използван за направата на имитацията на коприната, по-добре позната сред хората като сатен.

 

Пази топло през зимата

Коприната е едно от най-изолиращите естествени влакна – коприненото облекло е страхотен избор за „стопляща“ тъкан. Също така, тя има невероятно съотношение топлина/ дебелина.

 

През лятото държи хладно

Освен да стопли през зимата, коприната може да ви охлади през лятото. Коприната е способна да абсорбира във влага между 10 и 30 процента от теглото си. Това прави коприната умерено дишаща материя. Освен това, тя е лека и тънка, което създава чувство на прохладност.

 

Коприната е здрава и издръжлива

Има причина за твърдението, че копринената дреха е дреха за цял живот. За толкова тънка и лека тъкан, коприната е изключително здрава. Копринената нишка е четири пъти по-здрава от стоманена нишка със същата дебелина. Тя е не само здрава, но има и голяма еластичност и отлична устойчивост. Благодарение на тези си качества, коприната е предпочитана тъкан за производството на парашути.

 

  • Знаете ли, че ..

Преди стотици години монголците са изработвали доспехите си от коприна?

 

Луксозна, блестяща и мека

Освен трайна, биоразградима, полезна за кожата и здрава, не на последно място, коприната е красива за гледане. Няма друга тъкан, която да е толкова мека на допир и блестящо красива!


Нека обаче Ви разкажем малко повече за червените панди – за да се влюбите сами в тези животинки и да разберете защо ги обикнахме толкова и защо избрахме осиновяването им за една от първите каузи на бранда ни в подкрепа на животните!

read more

#BEDORGASM или новата SS21 колекция DEEP SLEEP by KARANOVA След цялата тази дълга зима и меланхолично настроение, настъпи момента за нови и свежи неща в продуктовия каталог на KARANOV

read more

Какво представляват копринените пашкули и как можем да ги използваме в помощ на кожата си? Всяка дама жадува красота и опитва какви ли не методи, за да запази кожата си млада. Доверяваме се на всякакви продукти от най-висок клас, които използваме в ежедневието си и вярваме, че те ще бъдат най-успешното оръжие в мисия „вечна младост“.   Днес обаче, има нов вид метод от Япония, който обещава гладка, нежна и млада кожа – копринени пашкули, наричан още „тайната на гейшите“. Защо обаче този тренд навлиза все повече сред бюти-гурутата и как да сме сигурни, че сме открили ключа към младостта?  

read more

Освен, че създаваме висококачествени аксесоари, вярваме, че е важно да даваме и повече информация за материите, с които гордо творим! Приятно четене!

read more

Защо да изберем копринена маска за лице?

read more

19 интересни факта за нашия любим плат - коприна!

read more

“Invest in your hair – it is the crown you never take off!” Unknown

read more